loading

My Builder

You will require a password from your builder to access My Builder

View the selection of PGH Bricks & Pavers products that are available to you as part of your builder's range.

The Block

Every year on TV’s The Block there is a standout star – it might be one of the colourful contestants, it might be host Scott Cam, or it might be the architecture, but this year it looks like the bricks are taking centre stage.

The 2017 season of The Block showcases the hottest trends in bricks – seen through dark colours and blends of rich textures, which are complemented by dark metal cladding and slimline roof tiles.

This year, the show centres on five rescued weatherboard homes – uprooted from all over Victoria to be renewed in front of the cameras and then added to in the form of spectacular and imposing two-storey modern brick additions.

Texture becomes the hero in these additions. Layering different structural materials underscores the tactile dimension of the darker tones in the brick selection.

Located in Elsternwick, the teams had the opportunity to restore period features in the older homes – then complemented them with state-of-the-art modern fittings and modern architectural elements in the two-storey additions. A perfect blend of styles.

Lead architect Julian Brenchley has been the architect behind the scenes at The Block from day one – from 2002, in fact. Along with his team, he sources the houses, designs the exteriors and deals with all the necessary planning permits along the way.

He’s really the show’s best-kept secret.

“I am the architect behind the scenes,” he says. “I don’t get involved in interiors at all, which is probably a good thing. That’s their [the contestants’] bag really. Really the outside is my domain. I work on all the architecture and the approvals for the houses. Sourcing the houses, making sure the design works; that’s where I kind of step in.”

Elsternwick is very much a traditional brick-and-tile suburb and Brenchley wanted to show respect for the neighbourhood aesthetic, while still adding elements of modernity to his design choices.

He chose a complementary palette of dark coloured face brick for the pavilions, as he calls the two-storey additions, while still including a diversity of textures and finishes.

Photography: Peter Hyatt

View more
Gallery
Related Case studies
Call 13 15 79

Have a question for us? Fill out the form and a PGH Team Member will get back to you promptly.

Oops, something went wrong! Please call the PGH team on 13 15 79.